Banstatus

Hur ser banan ut just nu?

Senaste uppdateringen är gjord 26 maj.

Banstatus – Vi behöver regn

Äntligen kom värmen för ett par veckor sedan efter en lång vår med kallt väder. När värmen kommer så kan gräset börja växa men det behöver även vatten. Vi har bevattning på tees, fairways och greener men denna bevattningsanläggning har många år på nacken och är inte så effektiv. Vi vattnar så mycket vi kan och får, vi har en kvot på årsbasis som vi får ta ifrån Emån och vi måste hushålla med vårt vatten om det fortsatt blir en torr sommar. Det finns många områden som har varit drabbade av torka senaste åren, framför allt våra greenområden. När gräset inte får tillräckligt med vatten tar ogräset över vilket är en förklaring till varför banan inte är i det skick vi önskar just nu, vi behöver regnvatten över hela våra gräsytor.

Vad det gäller greener så är vi en av många klubbar (nästan hela Jönköpingsområdet är drabbat) i vårt växtområde som drabbades av svamp i höstas som nu har gjort att det är kala fläckar, vissa greener är mer drabbade och vissa mindre. Vi har stödsått en hel del och det börjar att växa gräs i fläckarna och snart kommer dessa att växa ihop men återigen, värmen kom för ett par veckor sedan. Detta är en följd av att vi inte längre får använda vissa medel att spruta mot svamp, vilket innebär förändring av skötseln. Greenerna är det viktigaste vi har på vår golfbana och vi tycker det är väldigt tråkigt när detta händer.

Nästa vecka har vi planerat att vertikalskära greenerna och förhoppningsvis kommer detta ge en bättre spelupplevelse.

Vi hoppas att ni förstår att vi gör allt för att erbjuda er medlemmar en bra golfbana och vi önskar att vi kunde styra över vädret.

En positiv nyhet är att vi inom ett par veckor kommer att öppna upp alla fyra nya tees på hål 1 och hål 10.

Hoppas vi ses här ute i Östanå!

 

Hälsningar,

Sophie Hultstrand, Banchef & Åke Heindorff, Klubbchef