25 mars

När öppnar banan?

Senaste nytt om banan

Status på banan

Nedan kan ni läsa Banchef, Sophie Hultstrands tankar om hur banan har övervintrat och vad som sker de närmaste veckorna.


 Sammanfattningen är att vintern har varit väldigt tuff mot vår bana och väldigt många andra banor i vår omgivning.

Vi siktar på att öppna 11 april och då tror vi att 4 greener kommer att påverka spelet negativt medan 14 av greenerna kommer att vara roligare att putta på!

Big image here

Banchefens tankar om banan

Denna vinter, enligt Copernicus klimatmätningar, är den varmaste vintern som hittills uppmätts. För att gräset ska må som bäst under årets mörka månader så bör det vara en torr och kall vinter tills dagsljuset börjar komma tillbaka. Som ni alla vet så har vi inte haft den turen denna vinter. I december var det 6-8 plusgrader och regn. Efter nyår slog vädret om och det föll lite snö och blev kallt. Äntligen vinter tänkte vi, men det blev kortvarigt. Helgen vecka 3 hade all snö smält bort och då såg vi att det hade börjat bildas snömögel på vissa av våra kortklippta ytor.

De greener som är värst drabbade är green 4,9,14 och 17. De andra greenerna på banan har fläckar men där räknar vi med att kunna plocka bort majoriteten av fläckarna inför öppning. Det är otroligt svårt att hålla borta svampangrepp när det är några plusgrader och regn näst intill varje dag. Vi har använt oss av de medel som finns att ta till men svamp är en komplex organism. Jag har gått igenom alla åtgärder som har gjorts på greenerna under vintern tillsammans med Botaniska Analysgruppen och vår kontakt på Golfförbundet och det fanns inte så mycket mer som kunde ha gjorts. Vi har haft vädrets makter mot oss.

Jag har haft kontakt med fler banor i Småland och det är många som är drabbade. Framåt önskar vi nu en varm vår som gör att gräset börjar växa och fläckarna snabbt läker ihop. Vi kommer med hjälp av bangruppen att manuellt plocka bort fläckar för att ge en bättre yta. Vi har redan börjat med att stödså (se bild ovan) med krypvensgräs för att stärka greenerna framåt och använda oss av våra dukar (se bild nedan) för att få i gång tillväxten snabbt.

 Vi tittar framåt på mer radikala lösningar för att våra greener ska klara vintern bättre i framtiden. Tex att byta ut gräset helt på greenerna och rulla ut färdigt krypvensgräs. Men detta kräver att underlaget i våra greener håller USGA-standard. Materialet i våra greener är av blandad kvalité. På vissa greener kräver det att de byggs om helt och hållet och det är en hög prislapp för en sådan insats.

 Tack för ert tålamod och förståelse, jag kommer att uppdatera er löpande om de insatser som görs för att skapa en bättre bana.

/ Sophie Banchef

 

Big image here

 

Korta frågor och svar

 Varför blir det svampangrepp?
- Kortklippt gräs är otroligt känsligt för olika angrepp. När det är några få plusgrader och fuktigt aktiveras svampsporerna.

 Varför biter inte svampmedlen?
- De svampmedel som är godkända att använda idag är 1/10 så starka som dom var för några år sedan.

 Varför är det inga angrepp på korthålsbanan?
- Korthålsbanan har en annan uppbyggnad och består näst intill helt av krypvensgräs. Krypven har mer motståndskraft mot svampangrepp.

 Ni har ju sått med krypven förra året, funkar inte det?
- Man räknar med att det tar cirka 5 år att igenom sådd byta ut gräset på en green.

 Hur påverkar skadorna spelbarheten?
- Skadorna kommer att påverka spelet men vi kommer att göra allt vi kan för att ge dig en bra spelupplevelse. Vi jobbar hårt med att plocka bort fläckarna manuellt och att dressa greenerna för att få en jämn yta.

 Hur länge kommer spelbarheten att påverkas?
- Återhämtningen av greenerna beror på väderförhållandena. Gräset kräver cirka 6 plusgrader för att växa, är nätterna kalla blir dygnstemperaturen lägre och då tar det längre tid. Normalt tar det cirka en månad för gräset att läka ihop under rätt förhållanden.